Kennelhosta hos hundar och hur du behandlar den

Kennelhosta är ett samlingsnamn för ett antal luftvägsinfektioner som kan drabba hundar. Symtomen består vanligtvis av feber och en ihållande, skrällig hosta. Som tur är finns det behandlingar som kan hjälpa och i de flesta fallen är kennelhosta inte livshotande. Symtomen minskar allt eftersom innan de försvinner helt. För de mer allvarliga fallen finns det behandlingar och i akuta fall bör man kontakta veterinär.

Symptom för kennelhosta

Kennelhosta kan uppstå utan någon föregående varning. Ett av de vanligaste symptom är att hunden börjar hosta, det kan se ut som den satt någonting i halsen. Hostan som uppstår kan vara både torr och fuktig samt bli värre när hunden rör mycket på sig, som långa promenader och annan motion. I vissa fall får hunden även feber, som är viktig att hålla ett öga på. De flesta fallen går över av sig själv eller efter behandling.

Behandling för kennelhosta

Omvårdande och vila är i stort sett allt som behövs i form av behandling. Det är viktigt att hunden inte anstränger sig så mycket under tiden den har hosta. Det viktigaste är att hålla koll på febern. Skulle den vara ihållande rekommenderas att kontakta en veterinär för råd. Detsamma gäller ifall hunden verkar ha problem med att andas ordentligt. Hostdämpande medicin kan användas under de värsta hostattackerna, men eftersom hostan hjälper till att ta bort slemmet bör det användas sparsamt.

Inte livshotande men var uppmärksam

Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika luftvägsinfektioner. Det är sällan livshotande men febern bör hållas kolla på. För de flesta hundar börjar sjukdomen avta efter 7-10 dagar. Ifall man upptäcker att hunden inte beter sig som vanligt eller har feber under en längre tid bör veterinär kontaktas. Kennelhosta är dessutom väldigt smittsamt mellan hundar så det rekommenderas att den smittade hunden inte umgås med andra under en viss tid.