Under sommarmånaderna uppkommer andra faror för hunden än under vintern. Vintertid finns risk för köldskador, medan sommarens faror ofta relaterar till den varmare lufttemperaturen. Värmeslag kan bli ett livsfarligt tillstånd. Symptom på värmeslag hos hund är exempelvis vinglig gång, flåsande andning, röda/torra slemhinnor, kräkningar och orkeslöshet. Genom att till exempel låta hunden bada och ligga i skuggan, samt undvika fysisk ansträngning när det är varmt, minimerar du risken för värmeslag. Ha alltid med dig vatten till hunden under sommarperioden.
Faror med bad
Tyvärr finns det även faror med att låta en hund bada. En hund som badar i, eller dricker av, vatten där algblomning pågår riskerar algförgiftning. Detta kan yttra sig genom till exempel kräkningar, diarré, dålig koordination och bleka slemhinnor. Tyvärr är det inte heller ovanligt med glassplitter och dylikt på badplatser idag, vilket kan leda till sårskador. Vid djupa sårskador kan det finnas behov av att sy såret för bästa läkning.
Djur och insekter som kommer med värmen
Med värme vaknar olika insekter och djur. Många hundar jagar getingar med munnen och riskerar getingstick i mun/hals. Ett insektsbett på fel ställe kan göra att luftvägar svullnar igen. Ett ormbett av en huggorm är någonting annat som kan orsaka ett allvarligt tillstånd för hunden. Om din hund skulle bli biten av en huggorm bör du se till att hunden inte rör sig mer än nödvändigt, bär gärna hunden för att undvika att huggormens gift sprids i kroppen.
Sommarens faror för din hund
Värmeslag, huggormsbett, algförgiftning och getingstick i närheten av luftvägarna är alla typiska sommarhändelser som kräver veterinärkonsultation och i många fall även akut veterinärvård. Vid lindrigt värmeslag kan du själv svalka ned hunden innan veterinär undersöker hunden. Detta görs vanligen genom att hålla hunden i stillhet på en sval plats, erbjuda kallt vatten att dricka samt bada hunden i svalt vatten. Vattnet som hunden badas i får inte vara för kallt eftersom nedkylningen ska ske successivt utan risk att hunden kyls ner för mycket.
Testa om marken är för varm för tassarna:
- Håll handflatan på marken/asfalten. om du kan hålla den utan att det blir varmt i 7 sekunder så är det säkert för hundens tassar med.